sobota 1. listopadu 2008

Vánoce všude kam se podíváš!?

Hrozím se a to dokonce moc! Ano, obchodníci již své výlohy či provozovny lehce vánočně vyzdobili již před několika týdny, ale že 8 týdnů před tradičními svátky bude převánocováno, to jsem netušil. Člověk snad aby dělil rok na pololetí a to ne podle školního rytmu ratolestí či sebe samého, ale podle toho, jakým tématem podnikavci vyzdobí svá pracoviště - Vánoce a Velikonoce. Trošku jako polární den či noc. Nevím, zda to přijde reklamním poradcům jako dobrý marketingový krok, ale já si myslím, že máme během roku mnohem víc příležitostí k rozličné výzdobě všeho možného, než jen tyto dva svátky. Však jen tento letošní podzim - 90. výročí vzniku republiky, nyní dušičky - svátek zemřelých (spojení svátek mrtvých mi zní mnohem morbidněji), následují Mikuláš s Čertem a Andělem (je pravda, že o pozici Anděla v tomto triu si nejsem tak docela jist...že by se švédské zvyklosti dostaly k nám i v této oblasti? No, možná sexuální výchova od raného dětství..).
Paradoxní je, že si na ten brzký nástup Vánoc všichni stěžují, ale podle nejnovějších průzkumů již teď nakupuje dárky 26% obyvatelstva u nás, tak jak to tedy je?! Vadí nám to a nebo to vítáme, a tím pádem nakoupíme dárky dříve a poté se můžeme s klidem na duši věnovat pečení cukroví, balícím papírům a pestrobarevným stuhám, vyhlížení smrčku v obecním lesíku a nebo třeba smlouvání o cenu šupináče na štědrovečerní večeři (nejím a jíst nebudu!!)?
Vážně nevím, kdy to začne příští rok, ale děsí mě to již teď.
Vánoce, Vánoce přicházejí... příště to uslyšíme společně s doznívající letní hitovkou na všech komerčních rádiích, vsaďte se!

2 komentáře:

kristýnka řekl(a)...

Tak jako, systém vkládání komentářů je pěkně na tři věci...jinak ten blog je moc pěkný, Tomášku si šikula a jen tak dál;-)ale měla jsem tu napsaný krásný a dlouhý komentář a on zmizel:-(takže ve zkratce - je to hnus jak jsou od září všechny výlohy prosvíceny vánočně a každý druhý koho se zeptám má už všechny dary nakoupené, takže jen doufám, že až týden před Vánoci vyrazím do obchodů, ještě na mě něco zbyde:)

Hobitek řekl(a)...

Tak to mam , Kristynko, radost, ze se behem toho posledniho tydne pred vanoci v obchodech potkame, nebot to je presne cas, kdy chodim darky nakupovat i ja:-D. Jen me letos spise trapi otazka - za co ty dary budu kupovat...:-)